dimecres, 10 d’agost del 2016

JORDI LEAL ESPUNY, UN ESCRIPTOR DE CASA!Avui, l’escriptor Jordi Leal Espuny, autor de la novel.la LA NECESIDAD, visita la nostra biblioteca. Aprofitem l’avinentesa per tenir una conversa sobre la seva trajctoria en el món de la literatura.

Quan vas començar a escriure? 

Que jo recordi vaig escriure el primer conte quan tenia entre 8 i 9 anys.

Què t’hi va portar? 

M’agrada molt llegir i quan era petit empatitzava molt amb les aventures que vivien els personatges dels còmics i les novel·les que sempre tenia entre les mans. Això va provocar que jo vulgués donar-li vida a totes aquelles històries que sempre em rondaven pel cap.

Quines obres has escrit?

Tinc un llibre de relats que es titula “Mis Pequeños y Fantásticos Relatos”, que recull els relats del meu blog Mis pequeños relatos. D’un aquests relats vaig desarrollar la novela curta “Tres deseos”, després va arribar la segona novel·la curta d’ambient futurista i ratllant la ciencia ficció “TROLLS LOGS”. Està publicada en entrades curtes al meu blog. I finalment “La Necesidad”, on començo amb el proyecte Libros Payá.

Sempre escrius en castellà?

Escriure en castellà es una qüestió de costum. Quan jo vaig començar encara era un temps en que la normalització lingüstica acabava d’aterrar. Aquest factor, a  més de la costum de parlar i escriure en castellà amb la familia paterna és la raó de que ara em trobi més còmode escrivint en castellà. Però també tinc alguns relats en català.

En què t’inspires per a crear els teus personatges?

Busco sempre que siguin persones quotidianes. Han de donar credibilitat. Després, a la història pot passar de tot, però ells, els personatges, han de tenir la seva personalitat. El lector els ha d’entendre com a persones de veritat.


Parla’m de la teva darrera novel.la, LA NECESIDAD. Per què aquest títol?

La necesitat es un terme que s’aplica en certes parts de la novel·la. Pedro té una vida “normal”, però de sobte tot trontolla. Pot ser que aquesta necesitat sigui la que tenim tots nosaltres d’alguna manera o altre, de descubrir els camins de la vida. Tot això sona molt filosòfic, pero en aquesta novel·la hi ha una barreja d’intriga i humor.


Veig que has intervingut en tot el procés de la creació del llibre. Per què?

Al final aquesta manera de tirar endavant el llibre ha sigut per donar-li visivilitat d’una manera justa. Qualsevol autor o autora que vulgui publicar es veu sotmés a unes condicions a vegades abussives. Molts escriptors accepten uns tractes irrisoris només per veure publicada la seva obra i gaudir d’una presentació. Això són edicions  d'ego i molta gent s’aprofita de la necesitat dels autors de donar-li vida i recorregut a la seva obra. Jo vaig decidir intentar-ho solet, encara que he de reconèixer que és molt laboriós.


 Estàs satisfet amb el resultat final?
 
Sí, molt. No m’ho esperava i totes aquelles coses relacionades que he viscut amb aquest llibre han estat positives. Sense volguer he obert una porta, la de la visibilitat del meu ofici i de la meva obra.

Tens algun altre projecte entremans?

Ara estic inmers en una novel·la negra, però sense perdre el meu estil.

Per quan calcules que estarà enllestida?

Es molt difícil calcular això. Però la meva part editora fa treballar a la part escriptora i pot ser que dintre de poc pugui fer públic aquest últim treball.Moltes gràcies per les teves paraules Jordi i molta sort en la teva trajectoria literària.