dimecres, 10 d’octubre del 2018

UN OCTUBRE AMB SABOR DE TARDOR I LLETRES

Comencem l'octubre amb una xerrada a càrrec del biòleg Manuel Suárez dins del projecte Píndoles de salut.



L'any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra. Així ho va acordar el Govern de Catalunya a l'agost passat per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana


El 2017 és l'Any Bertrana, on es commemoren la doble efemèride dels 150 i 125 anys del naixement de Prudenci i Aurora Bertrana. Dins del conjunt d’actes en homenatge als autors, la Institució de les Lletres ha creat una mostra de petit format que es podrà veure a diverses biblioteques públiques de Catalunya. La prioritat d’aquestes exposicions és crear una eina divulgativa i que permeti una itinerància àgil, amb un sistema de transport econòmic i sense costos de muntatge.

En aquesta cas es tracta d’una exposició doble: una dedicada a Prudendi Bertrana i l’atre, a Autora Bertrana.

Prudenci Bertrana i la seva filla Aurora Bertrana són dues personalitats prou vinculades literàriament si bé amb una trajectòria vital molt diferenciada que va marcar i complementar la producció literària d’ambdós autors, amb un comú denominador: la gran càrrega autobiogràfica.





 La cuina és emoció. I un estat d’ànim. I també és una manera de poder produir fascinació vers els nostres. Anar al mercat, triar els productes, comprar o fer un bon pa, pensar en allò que guardem al rebost i en el vi que acompanyarà és tota una mostra d’amor per als comensals que ens envoltaran en el moment de ser a taula. I no cal fer massa invents, perquè som hereus d’una cuina tradicional excepcional i que s’ha transmès principalment de manera oral. Siguem curiosos i que la inspiració i la imaginació ens acompanyi, perquè aquestes receptes són pautes escrites que podem i hem de variar, adaptant-les als gustos que hem adquirit per tradició familiar. Perquè en la nostra ment guardem tot allò que hem menjat de petits, som memòria de la cuina on s’ha escrit la història de cada casa.