dijous, 19 de novembre del 2015

PREPARANT EL CENTENARI DEL NAIXAMENT DE ROALD DALHRoald Dahl va venir al món el 13 de setembre de 1916. Els seus pares eren noruegs, per aquest motiu li van posar de nom Roald, en honor a l'explorador norueg Roald Amundsen, considerat un heroi en aquells temps. 
Quan Roald tenia 4 anys el seu pare va morir d'una pneumònia, dos anys després va morir la seva mare, de càncer...

Va passar per difrents escoles, una d'elles, Repton School a Derbyshire on hi havia una fàbrica de xocolata que enviava caixes a l'escola perquè els nens els donessin la seva opinió. Aquí va sorgir la idea del seu llibre Charlie i la fàbrica de xocolata.

Durant la infància va passar les vacances a Noruega, aquí podem entreveure pasatges d'aquesta infància en el llibre Boy. (Tot i que ell diu que no és autobiogràfica i que només s'hi va inspirar)

Quan va acabar l'escola va començar a treballar per l'empresa petroliera Shell i el van enviar a Tanzània.

Al 1939 es va fer de la Royal Air Force. Amb només 7 hores i 40 min d'entrenament, va començar a volar sol. Amb sis mesos de pilotar el van nomenar oficial i li van assignar l'esquadró 80 de la RAF. Al 19 de setembre de 1940 va tenir un accident al desert. Amb el crani fracturat, el nas trencat i gairebé cec, va poder sortir de l'avió en flames Gladiator que pilotava.

Per sort, el van poder rescatar. El van portar a l'hospital d'Alexandria on va recuperar la consciència però la vista encara trigaria 8 setmanes. Allà es va enamorar de l'infermera que el cuidava, Mary Welland. Sis mesos després, tornava a volar. 

L'any 1941, sense esperances de sobreviure als avions enemics, ell sol, amb el seu avió Hurricane, va aconseguir escapar de 6 bombarders enemics i derribar-ne un. Aquestes experiències de vol estan explicades al seu llibre Volant sol.

El seu primer treball publicat va aparèixer al diari Saturday Evening Post l'1 d'agost del 1942 amb el títol Derribat a Líbia.

Va estar casat durant 30 anys amb l'actiu Patricia Neal i van tenir 5 fills. Al 1983 es va tornar a casar amb Felicity Ann d'Abreu Croslant, la millor amiga de la seva dona.

Va morir de Leucemia el 23 de novembre de 1990 a Bukinghamshire amb 74 anys.

Va ser un home compromès i solidari dins la neurologia, la hematologia i l'alfabetització, tasques que han continuat després de la seva mort, gràcies a la seva Fundació.

Podeu punxar a l'enllaç per saber tota la seva bibliografia ROALD DALH