dimarts, 4 de juny del 2013

XERRADA ADAM MANYÉ PER CONCLOURE L'EXPOSICIÓ D'ESCRIURE EN TEMPS DIFÍCILS


Avui, tindrem el privilegi de fer la Cloenda de l'exposició Escriure en temps difícils amb Adam Manyé, filòleg i escriptor. 

La mostra ens parla de la vida i obra de quatre escriptors i intel·lectuals catalans nascuts el 1912, educats a les escoles modernes de la Catalunya dels anys 20 i donats a conèixer al públic lector durant el període de la Generalitat republicana. 

Com s’esdevé en l’actualitat, tot i que foren pujats en la modernitat i en una certa normalitat del català, es tracta d’un conjunt d’escriptors que després van haver d’afrontar uns temps difícils, encara més difícils que els dels nostres dies, per la devastació de la guerra civil, la prohibició absoluta del català, la llengua 
en la qual s’expressaven i el llarg exili que van haver de sofrir. 

Els quatre escriptors, però, van emprendre la continuació de les seves obres i ens van oferir llibres i un pensament de plena actualitat. Així, l’exposició ens parla d’Avel·lí Artís-Gener «Tísner» com a artista polifacètic i contador inesgotable d’anècdotes i memòries. S’exposen els principals llibres de contes de Pere Calders, precursor del realisme màgic en l’escenari internacional. Es parla de Joan Sales, autor de la primera de les grans novel·les de la postguerra sobre la guerra civil d’èxit internacional: també es descriu la seva activitat com a editor i descobridor d’una bona part dels grans novel·listes de segon terç de segle XX. Finalment es descriu el pensament de Josep Ferrater Mora, el filòsof català de més projecció internacional del segle passat, i les seves reflexions a la recerca dels trets distintius de les formes de vida catalana.