Sovint, a la Biblioteca ens trobem amb pares i mares que es queixen de que els seus fills no llegeixen o que diuen que no els agrada llegir. La pregunta que els fem sovint és:
- Tu llegeixes?
- No gaire. No m'agrada, no tinc temps...
Ahà, aquí hi ha la clau de la qüestió. Si els grans no llegim, els petits tampoc.
A casa, els nens i les nenes aprenen constantment conceptes i adquireixen hàbits per repetició o per imitació, i hem de saber que l'afició lectora és una disposició davant la vida que també s'aprèn. Ningú no neix sabent llegir i, encara menys, essent lector.
Aquest any, que han restat temps al calendari escolar, seria un temps ben aprofitat si el dediquessim a la lectura.
Els infants lectors guanyen en agilitat mental, obtenen millor rendiment acadèmic, augmenten el seu bagatge cultural i, per tant, acostumen a treure millors notes. També és obvi que qui no llegeix per plaer, difícilment llegirà per obligació, i aquesta és una de les causes del fracàs escolar.
La lectura habitual de llibres millora el coneixament i l'ús no només del vocabulari, sinó també de les regles d'ortografia i gramaticals, la qual cosa proporciona fluïdesa i correcció a l'hora de parlar i d'escriure.
De l'hàbit lector se'n pot treure profit no només en l'àmbit educatiu, sinó en molts aspectes de la vida quotidiana.
Amb els llibres aprenem a pensar autònomament i alimentem la nostra capacitat de crítica. I això és positiu, perquè llegir ens fa també més receptius, facilita l'expressió d'idees i sentimens i, això ens dóna més seguretat i augmenta l'autoestima.
Esperem, que pares i mares, fills i filles, germans i germanes, amics i amigues, busqueu-vos una parella, llegiu, parleu de llibres, intercanvieu-los, expliqueu-vos-els, i més, i tot!
Busqueu una mica de temps al dia per a llegir plegats, enmig d'un oasi de pau...