dimecres, 27 de novembre del 2013

ELS FEMINISMES DE FEMINAL



L'any 1907 es va publicar el primer número de 'Feminal', la primera revista de caràcter feminista a Catalunya, que amb la difusió de l'ideari del feminisme va tenir gran influència en la renovació de l'imaginari de les dones del seu temps. Es trencava així, per primera vegada, la consideració de les dones com un sector al qual alliçonar, prevenir, influir o sobre el qual deixar caure un reguitzell de consells.
'Feminal' va aplegar a les seves pàgines articles que compartien una mateixa preocupació per les dones en consonància amb la modernització necessària de la societat i, així mateix, va recollir, mitjançant un equip de corresponsals a França i Anglaterra, les idees dels moviments feministes sorgits en aquells moments a Europa.
Des de 'Feminal' es reivindicava el paper propositiu de les dones, i els seus escrits reflectien els conflictes generats per les transformacions de la idea de feminitat, que apuntaven cap a una nova identitat més autònoma, pròpia i lliure. L'evolució d'aquesta idea suposava una ruptura en la relació amb l'exigència d'un model de relació entre els homes i les dones basada en la tradicional dependència emocional de les unes envers els altres. Però des de la revista no només es pretenia posar fi a aquests estereotips, sinó que des de les seves planes es reivindicava també la tasca que les dones aportaven en aquell moment a diferents àmbits professionals.

divendres, 22 de novembre del 2013

EL DIT A L'ULL de JAUME BORRÀS


En Jaume, de la mà del Centre d'Estudis Mont-rogenc i acompanyat del seu editor i d'un company de la revista Cambrils, ens va presentar el seu llibre de forma amena i divertida, tal i com és ell. EL DIT A L'ULL és un recull d'articles que ha anat publicant durant anys la revista de Cambrils. 

Amb la seva mirada crítica i prespicaç va fer un recorregut per l'actualitat i per la situació actual, tant en el camp polític, sanitari, educatiu i social que estem vivint.

Va tenir paraules amables per a tots els assistents, que van ser molts, sobretot pels seus companys de feina i per a tots els alumnes que van venir a veure'l i a felicitar-lo. Ell va fer la broma que només havien vingut per obtenir un aprovat, però nosaltres sabem del cert, que van venir, perquè el Jaume és d'aquells professors que es fa estimar.

Va acabar la xerrada amb unes belles paraules, adreçades, altre cop, al seus alumnes, cosa que l'honora com a professor.

"Ens retallen en cultura, ens volen rucs perquè no ens queixem, no us aconformeu, sigueu crítics, perquè només la cultura us farà lliures"


Felicitats Jaume!!!!